Veel gestelde vragen bij de aankoop van een woning

Gemiddeld genomen verhuizen Nederlanders zo’n zeven keer in hun leven. Dat zijn verhuizingen naar zowel koopwoningen als huurwoningen bij elkaar opgeteld. Een woning kopen doet u dus niet zo vaak. En er zit meestal ook nog eens een aantal jaren tussen, waardoor de wet- en regelgeving in de tussentijd mogelijk veranderd is. Niet zo gek dus, dat veel kopers en verkopers met vragen zitten.

Eén van de onderwerpen waarbij veel vragen naar boven komen is het onderhandelingsproces. Vooral in de huidige markt kan het soms bijzonder hard gaan met koopwoningen. Veel kopers zijn bang achter het net te vissen en willen dan ook direct de vraagprijs bieden. Zij denken dat wanneer ze de vraagprijs bieden, ze de woning automatisch hebben gekocht. Maar is dit wel zo?

De vraagprijs bieden maakt u niet automatisch koper
Over deze vraag kunnen we kort zijn: nee, de vraagprijs bieden maakt u niet automatisch de koper van de woning. Hoe dat zit, leggen we u graag uit. De vraagprijs die een verkoper stelt, is in principe een uitnodiging voor geïnteresseerden om een bod uit te brengen. Alle geïnteresseerden mogen zelf bepalen hoe hoog hun bod is. Dit kan de vraagprijs zijn, maar mag ook een bod onder of boven de vraagprijs zijn. De verkoper beslist vervolgens zelf met welke partij hij in onderhandeling wil gaan. Pas als de verOver deze vraag kunnen we kort zijn: nee, de vraagprijs bieden maakt u niet automatisch de koper van de woning. Hoe dat zit, leggen we u graag uit. De vraagprijs die een verkoper stelt, is in principe een uitnodiging voor geïnteresseerden om een bod uit te brengen. Alle geïnteresseerden mogen zelf bepalen hoe hoog hun bod is. Dit kan de vraagprijs zijn, maar mag ook een bod onder of boven de vraagprijs zijn. De verkoper beslist vervolgens zelf met welke partij hij in onderhandeling wil gaan. Pas als de verkoper een tegenbod uitbrengt als reactie op uw bod, bent u in onderhandeling. Krijgt u géén tegenbod, dan bent u ook niet in onderhandeling. Ook al had u de vraagprijs geboden.

Een bod bevat meer dan alleen een verkoopprijs
Belangrijk om te onthouden is dat een bod meer behelst dan alleen een prijs. Ook de bijbehorende voorwaarden zijn van groot belang. De belangrijkste onderdelen van de voorwaarden zijn de datum van de overdracht van de woning en een eventueel voorbehoud van financiering. De door u gestelde voorwaarden kunnen de keuze van de verkoper sterk beïnvloeden: bent u flexibel in de datum van overdracht en heeft u geen voorbehoud van financiering nodig omdat u zeker weet dat u de woning kunt betalen? Dan kan het zomaar zijn dat de verkoper liever met u in zee gaat dan met iemand die een hogere prijs biedt, maar minder zekerheid en flexibiliteit biedt. 

Begeleiding nodig? Schakel een aankoopmakelaar in
Het kopen van een huis is enorm spannend. Het geluk moet soms een beetje aan uw zijde zijn, maar ook een goede strategie verbetert uw onderhandelingspositie aanzienlijk. Een goede aankoopmakelaar bereikt vaak beter resultaat dan u zelf zou kunnen. Bovendien behartigt een aankoopmakelaar uw belangen; hij of zij zal ervoor zorgen dat de gemaakte afspraken goed worden vastgelegd. Ook doet uw aankoopmakelaar een eindinspectie voor de overdracht van de woning. Zo weet u zeker dat u geen kat in de zak koopt.
Wilt u gaan kopen en bent u op zoek naar een ervaren aankoopmakelaar? Wij begeleiden u graag bij dit spannende traject. 

Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, dan bespreken we samen de mogelijkheden.